
یکی از شایعترین علل مراجعه افراد به اورژانسهای ارتوپدی، آسیبها و مشکلات ایجاد شده در ناحیه مچ دست است. بهطور کلی این آسیبها به سه دسته تقسیم میشوند.
- شکستگی: شکستگی مچ دست به معنای شکستگی یا ترک خوردگی در یک یا چند استخوان مچ دست است.
- کشیدگی: هنگامی که آسیب، موجب پارگی فیبرهای عضلانی در ناحیه اطراف مچ دست شود.
- پیچ خوردگی: به آسیب دیدگی رباط های مچ دست بدون هیچ گونه شواهدی از آسیب استخوان گفته می شود (یعنی بدون شکستگی استخوان یا ترک استخوان).
در پیچ خوردگیها، معمولاً فقط پارگی جزئی رباطها وجود دارد. در یک پیچ خوردگی شدید مچ دست، ممکن است پارگی کامل وجود داشته باشد. اما پیچ خوردگی مچ دست یکی از آسیبهای شایع در بین افراد است. این حالت زمانی اتفاق میافتد که مچ دست با قدرت خم شود، مانند سقوط روی دست دراز شده. پیچ خوردگی مچ دست ممکن است از خفیف تا شدید اتفاق بیافتد. بسته به درجه آسیب دیدگی رباطها، میزان آسیب درجهبندی میشود.
انواع پیچ خوردگی مچ دست
- درجه یک: این مورد در زمان رگ به رگ شدن خفیف در زمان کشش رباط ها رخ میدهد، اما پارگی اتفاق نمیافتد.
- درجه دو: این رگ به رگ شدن متوسط زمانی اتفاق میافتد که رباطها تا حدی دچار پارگی شوند. رگ به رگ شدن درجه دو ممکن است منجر به کاهش عملکرد عضو گردد.
- درجه سه: این مدل رگ به رگ شدن شدید هنگامی رخ میدهد که رباط کاملاً پاره شده باشد.
تمام این موارد، آسیبهای قابل توجهی هستند که نیاز به مراقبتهای پزشکی یا جراحی دارند. چرا که ممکن است منجر به جدا شدن رباط از استخوان شوند.

علل پیچ خوردگی مچ دست :
شایعترین علت آسیبدیدگی مچ دست، افتادن روی دست در حالت دراز شده است. همچنین انجام حرکتهای تکرار شونده ممکن است منجر به التهاب تاندونها (تاندونیت) شود. این به این نوع آسیب، آسیبدیدگی حرکتی تکراری گفته میشود و در واقع پیچ خوردگی واقعی نیست. سندرم تونل کارپال یکی دیگر از آسیبهای شایع مچ دست است که ممکن است در اثر انجام حرکتهای تکرار شونده رخ دهد.
علائم پیچ خوردگی مچ دست:
علائم پیچ خوردگی مچ دست ممکن است از نظر شدت و محل آسیب متفاوت باشد. شایعترین علائم پیچ خوردگی مچ دست عبارتند از:
- تورم در مچ دست
- درد در زمان آسیبدیدگی
- درد مداوم هنگام حرکت دادن مچ دست
- کبودی یا تغییر رنگ پوست اطراف مچ دست
- حساسیت در محل آسیبدیدگی
- احساس بیرون آمدن یا پارگی در داخل مچ دست
- احساس گرما یا تب در پوست اطراف مچ دست
گاهی اوقات، ممکن است آسیب مچ دست با تورم بسیار کمی همراه باشد، اما در واقع ممکن است یک رباط مهم پاره شده که برای جلوگیری از مشکلات بعدی به جراحی نیاز باشد.
به همین ترتیب، شکستگی ناشناخته (پنهان) ممکن است به اشتباه با یک آسیب خفیف یا متوسط رگ به رگ شدن اشتباه گرفته شود. در صورت عدم درمان، شکستگی استخوان بهبود نمییابد و نیاز به جراحی دارد که میتوان با درمان مناسب و زود هنگام از آن جلوگیری کرد. متداولترین نمونه این نوع شکستگیها، شکستگی مخفی استخوان اسکافوئید است.
در همه موارد به جز موارد بسیار خفیف، ارزیابی آسیب مچ دست مهم است. برای جلوگیری از سفتی و درد طولانی مدت، تشخیص صحیح و درمان صدمات مچ دست ضروری است.
کمکهای اولیه در زمان آسیبدیدگی:
- به فرد آسیب دیده آرامش دهید.
- دست و مچ را در حالت استراحت طبیعی در آتلفلکس قرار دهید.
- یک چیز پر شده مانند جوراب، پارچه پشمی یا باند الاستیک رول شده را در کف قرار دهید.
- بندهای آتل را نه خیلی سفت و نه شل ببندید.
- از کیسه یخ روی مچ دست برای کمک به کاهش تورم استفاده کنید.
- فرد را به یک مرکز مراقبت فوری یا مرکز فوریتهای پزشکی بیاورید.
- سعی نکنید مچ یا دست را حرکت دهید یا صاف کنید.
بیتوجه به آسیبهای وارد شده به مچ دست ممکن است باعث ایجاد مشکلات طولانی و پیچیدهتر در مچ دست و عملکرد فرد گردد. درصورت مواجه با آسیب، ضمن انجام اقدامات اولیه کمکی به مراکز درمانی مراجعه نمایید. پزشک متخصص بر اساس نوع و شدت آسیب، اقدامات درمانی لازم را برای شما تجویز مینماید.